tirsdag 11. oktober 2016

Kombucha.

I det siste har jeg hørt mye om kombucha og fermentering. Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker, som inneholder probiotika. Kombucha er sagt å være bra for fordøyelsen. Den reduserer stress, og gir energi. Kombucha skal visstnok også ha god effekt på vonde ledd, allergi, candidasopp, reduserer risiko for kreft og demper betennelser, hjelper til en effektiv utrensing av giftstoffer, godt for stoffskifte, virker slankende, korter restitusjonsfasen etter trening og reduserer melkesyre.

Jeg er nysgjerrig på dette, og har lest en del på nett. I tillegg traff jeg, tilfeldigvis, en venninne som driver med dette, som tilbød seg å komme hjem til meg med en scoby, som er en slags kultur av gjær og sopper. Ser ut som en slags gelatinaktig pannekake. Min venninne hjalp meg med å lage alt klart, for tre uker siden (den 22. september 2016), og viste meg hvordan jeg skulle sette dette opp. 

(SCOBY står for Symbiotic Cultur Of Bacteria and Yeast). 

Dette gjorde jeg, for tre uker siden:
Jeg kjøpte en pakke økologisk rørsukker fra Helios på helsekosten, og en pakke økologisk te «Pukka elegant english breakfast», også fra helsekosten.



«Oppskriften» jeg brukte, var som følger:

            1 ½ liter vann
            5 toppede ss. økologisk rørsukker
            2 teposer

Kok opp vannet. Tilsett sukker og teposene, å la dette trekke i ca. et kvarter. Ta ut teposene etter et kvarter, å la dette avkjøles til romtemperatur. Tøm så over i et stort glass, sammen med en «starter» (1/10 av min venninnes kombucha), samt en scoby som jeg fikk fra min venninne. Ta en ren klut, eller et kaffefilter som «lokk» på glasset, og fest dette stramt med et strikk.


Min kombucha har nå stått og fermentert te-blandingen i 20 dager. (7-20 dager er vanlig. Kortere tid på sommeren enn vinteren).
Den ene scoby'en jeg fikk fra min venninne, har nå dannet en ny. Dette kalles også at kombuchamoren har dannet en kombuchababy. Jeg løsnet forsiktig scoby'ene fra hverandre, før jeg skylte de i lunkent vann under springen. 
Sånn ser scoby'ene ut. Man ser hvilken som er "gammel" og hvilken som er "ny":


Man må ta vare på ca 1/10 del av den ferdig fermenterte kombucha-drikken som “starter” til neste sats kombucha.
Jeg kjøpte to fine flasker på Kitch'n i dag. De var på tilbud, og kostet bare 39,- kroner pr. stk.

Jeg helte kombuchaen over i flaskene, og skar opp to jordbær i biter, og hadde i den ene flaska. I den andre tenkte jeg å ha biter av ingefærrot, som jeg må kjøpe i morra. Flaskene skal stå ett døgn i romtemperatur ett døgn, før de settes i kjøleskapet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar